Ont-stressen

Stress en geluidsvervuiling een 'moderne plaag'

De Wereld Gezondheid Organisatie noemde in 2011 de ‘moderne plaag’ waar het ging over geluidsvervuiling. Wel eens van geluidsvervuiling gehoord? Blootstelling aan geluid kan een negatief effect hebben op je gezondheid. Geluid kan ook veel stress veroorzaken, beroepsziekte nummer 1. Wat is stress en wat doet het met je?

Voel jij je leeg aan het eind van de dag?
Erger je je vaker aan regels?
Ervaar je hoge druk van buitenaf?
Ervaar je het gevoel dat je machteloos bent?
Ervaar je dat geluiden (inclusief stemmen) je behoorlijk kunnen irriteren?

Als jij al 1 of 2 van bovengenoemde vragen met JA kan beantwoorden, dan is de kans groot dat je stress ervaart.

Hoe kun je nu voorkomen dat je er onder gebukt gaat?

Wat kun je zelf doen om te ont-stressen en in de toekomst stress te voorkomen?

De wereld om je heen zal niet veranderen, die draait gewoon door met al zijn drukte, geluiden, verwachtingen en andere zintuigelijke waarnemingen die je ervaart (bewust of onbewust). Heb jij wel eens echt volledige stilte ervaren? Zelf heb ik het een keer mogen ervaren tijdens mijn reis door Amerika in Moab (Canyonsland). We stonden even stil om te lunchen en ik herinner mij nog hoe echt stil het was. Ik kon mijn eigen adem horen en mijn hart kloppen. Bijna surrealistisch! Later kwamen er een paar raven op onze lunch af, die aardig de stilte verstoorden..en tegelijkertijd een prachtige symbolische waarde hadden voor mij.. dus heel welkom!

raven in Moab VS

Om stress en spanningen te verminderen is stilte belangrijk voor je brein.
Je kunt dit doen door te mediteren, tekenen of schilderen, een stilte wandeling in de natuur of in retraite gaan.
Stilte in je hoofd en om je heen. Even tijd voor jezelf inplannen, waar anderen rekening mee houden.

Maak het eerst duidelijk voor jezelf, wanneer je de meeste stress of spanning ervaart om een plan te maken. Daarna maak je het duidelijk aan je omgeving. Je zult je beter kunnen focussen en je creativiteit weer kunnen aanboren.

Het is wetenschappelijk onderbouwd dat geluidsvervuiling tot hoge bloeddruk, hartaanvallen en een verminderd gehoor. Bij harde geluiden komt het stresshormoon cortisol vrij. Uit onderzoek is gebleken dat 2 minuten stilte meer effect heeft dan 2 minuten luisteren naar ontspannen muziek!   

Hoe kun je mentale reserves aanvullen?
Dagelijks ontvang je van buitenaf heel wat informatie, prikkels en geluiden, welke een behoorlijke aanslag op je rust in je hoofd kunnen geven. Jezelf weer opladen met rust en stilte voorkom je dat je je focus kwijt raakt. Waardoor je makkelijker problemen kan oplossen of nieuwe ideeen zich weer laten zien. In rust en stilte kun je al die prikkels van buitenaf verwerken. In een onrustige omgeving gaat dat een stuk moeilijker waardoor je stress ervaart. Voorkomen is beter dan genezen.

Welke invloed heb je zelf op je onbewuste brein?
Laat je gedachten eens dwalen door bijvoorbeeld te dagdromen, mediteren of fantaseren. Kinderen doen dit al op jonge leeftijd geheel onbewust op natuurlijke manier en voorkomen zij stress. Jouw natuurlijk onderbewustzijn weet dat ook, je hebt alleen geleerd om aan verwachtingen van anderen en van jezelf te voldoen.
Door aan zelfreflectie te doen, kun je je ervaringen beter verwerken. Afleidingen van buitenaf begrenzen, waardoor je assertiever wordt om je stilte en rust momenten te beschermen.

Hoe te herstellen?
Het gedeelte van de hersenen (hippocampus; leren, geheugen, emoties) herstellen zich weer bij 2 uur stilte. Stilte werkt therapeutisch op vele vlakken van stress en spanning.

Wat kun je nog meer doen?
Zet jezelf in het (dag) licht;
Ga naar buiten, ook al is het bewolkt. Daglicht doet wonderen voor je serotonine aanmaak, ook wel bekend als gelukshormoon. Of gebruik een daglichtlamp voor in huis tijdens donkere dagen. Zet jezelf ook in het licht, laat jezelf zien en horen. Jij mag er zijn! Of laat iets zien van jezelf wat je hebt gecreeerd, een mooie tekening, schilderij, of handwerk.

Kom in beweging;
Bewegen is goed voor je lichaam en geest. Je motivatie krijgt hierdoor een boost. (Dopamine, een neurotransmitter). Vaker de fiets pakken, of de trap ipv de lift. Een zeker een wandeling in de natuur waar je gelijk de stilte en rust kunt vinden. Zodra je lichaam in beweging is volgt je geest vanzelf. Je krijgt weer inspiraties en ideeen, het maakt ruimte in je hoofd. Je bent meer in balans, omdat lichaam en geest samen werken. Je ontvangt vernieuwde energie, om je dagelijkse ‘problemen’ op te lossen.
De natuur geeft je deze energie helemaal gratis!

Positiviteit;
Breng meer positiviteit in je leven, om beter te leren omgaan met negativiteit.
Een simpele interventie is om dagelijks 3 dingen op te schrijven die goed gingen en wat jouw bijdrage daarbij was. Als je dit gedurende een week lang doet, is gebleken uit onderzoek dat je sombere gevoelens worden vervangen door positieve gevoelens. Je wordt je ook bewuster van wat de oorzaak de stress bij jou is geweest.
Train je hersenen om iedere dag een leuke activiteit voor jezelf te verzinnen. Of je het wel of niet gaat doen maakt in principe niet uit. Het opschrijven en bedenken is al een positiviteit op zich, in plaats van bij het opstaan gelijk aan de ‘obstakels’ van de dag te denken!

 

Begin iedere dag met een glimlach!

Datum: 05-02-2019 in algemeen
Tags: natuur, ZIJN, beweging, ademen, vrijheid, rust